ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Σε αυτή την ενότητα απαντούνται ερωτήσεις σχετικά με τις ασθένειες που σχετίζονται με ενδοκρινικές διαταραχές.

Ενδοκρινολόγος, Σοφία Γραμματικού, Χαϊδαρι

Σε αυτή την ενότητα απαντούνται ερωτήσεις σχετικά με τις ασθένειες που σχετίζονται με ενδοκρινικές διαταραχές. Υπάρχουν ξεχωριστά τμήματα για τον διαβήτη, τη διαχείριση του βάρους, τα προβλήματα της υπόφυσης και τα προβλήματα των οστών καθώς και άλλων ενδοκρινικών παθήσεων.

.









Το ενδοκρινικό σύστημα είναι μια σύνθετη ομάδα αδένων. Οι αδένες είναι όργανα που παράγουν ορμόνες. Αυτές είναι ουσίες που βοηθούν στον έλεγχο των δραστηριοτήτων στο σώμα σας. Διαφορετικοί τύποι ορμονών ελέγχουν την αναπαραγωγή, τον μεταβολισμό (καύση τροφίμων και την εξάλειψη των αποβλήτων) και την ανάπτυξη.
Οι ορμόνες ελέγχουν επίσης τον τρόπο που ανταποκρίνεστε στο περιβάλλον σας και βοηθούν στην παροχή της σωστής ποσότητας ενέργειας και διατροφής που χρειάζεται το σώμα σας για να λειτουργήσει.
Το ενδοκρινικό σύστημα αποτελείται απο το θυρεοειδή αδένα, τοους παραθυρεοειδείς αδένες, το πάγκρεας, τις ωοθήκες, τους όρχεις, τα επινεφρίδια, την υπόφυση και τον υποθάλαμο.

Οι ενδοκρινολόγοι εκπαιδεύονται να διαγνώσουν και να θεραπεύσουν τις διαταραχές των ορμονών και τα προβλήματα που προκαλούν, βοηθώντας στην αποκατάσταση της φυσιολογικής ισορροπίας των ορμονών στον οργανισμό σας. Αντιμετωπίζουν παθολογικές καταστάσεις, όπως:

Σακχαρώδης Διαβήτης,
Διαταραχές του θυρεοειδούς (Υποθυρεοειδισμός, Υπερθυρεοειδισμός, Θυρεοειδιτιδα Hashimoto και όζοι θυρεοειδούς),
Μεταβολικό Σύνδρομο,
Εμμηνόπαυση,
Οστεοπόρωση,
Ενδοκρινική Υπέρταση,
Υπογλυκαιμικά επεισόδια,
Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών,
Δυσλιπιδαιμίες (Διαταραχές χοληστερόλης - λιπιδίων),
Χαμηλο ανάστημα,
Καρκίνος των ενδοκρινών αδένων,
Υπογονιμότητα.

Θυρεοειδιτιδα Hashimoto
Η νόσος του Χασιμότο (Hashimoto's Thyroiditis) είναι μια κατάσταση κατά την οποία το ανοσοποιητικό μας σύστημα επιτίθεται στον θυρεοειδή αδένα μας.
Σακχαρώδης Διαβήτης
Μία από τις πιο κοινές ασθένειες του ενδοκρινικού συστήµατος είναι ο διαβήτης, διαταραχή στην οποία το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή το σώµα δεν µπορεί να χρησιµοποιήσει αποτελεσµατικά την ινσουλίνη που παράγεται.
Σύνδροµο πολυκυστικών ωοθηκών
Άλλη µια πολύ κοινή ασθένεια του ενδοκρινικού συστήµατος που επηρεάζει 7%-10% των γυναικών ηλικίας 15 έως 45 ετών.
Οστεοπόρωση
Η οστεοπόρωση είναι µια διαταραχή που προκαλεί εύθραυστα οστά, εξαιτίας της οποίας αυξάνεται η πιθανότητα κατάγµατος. Η οστεοπόρωση είναι τέσσερις φορές πιο συχνή στις γυναίκες σε σχέση µε τους άνδρες.

Η οστεοπόρωση είναι μια κατάσταση στην οποία τα οστά σταδιακά γίνονται λεπτά και χάνουν τη μάζα τους. Αυτό εχει ως αποτέλεσμα τα οστά να γίνουν εύθραυστα και να σπάσουν πιο εύκολα. Η οστεοπόρωση είναι η πιο κοινή ασθένεια των οστών.
Από μελέτες που έγιναν στις Η.Π.Α. έχει αποδειχθεί ότι 29% των γυναικών, δηλαδή το 1/3 περίπου, και 18% των ανδρών ηλικίας 45-79 ετών παρουσιάζουν κάποιου βαθμού οστεοπόρωση.
Στην Ελλάδα έχει βρεθεί ότι σε άτομα άνω των 60 χρόνων 19% των γυναικών και 11 % των ανδρών παρουσιάζουν οστεοπόρωση αλλά οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο.

Μετά την εμμηνοπαυση
Η εμμηνόπαυση είναι όταν μια γυναίκα σταματά να έχει έμμηνο ρήση. Μετά την εμμηνόπαυση, ο οργανισμός παράγει μικρότερες ποσότητες οιστρογόνων (γυναικεία ορμόνη). Αυτό αυξάνει την οστική απώλεια. Σε αυτό το σημείο, μπορεί να χρειαστεί θεραπεία για τη μείωση του κινδύνου οστεοπόρωσης. Η άσκηση και το ασβέστιο μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τα οστά σας ισχυρά.

Μετά τα 65
Στα επόμενα χρόνια, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες πρέπει να φροντίζουν περισσότερο τα οστά τους. Μέχρι αυτό το σημείο, το σώμα χάνει περισσότερη οστέινη μάζα από ό, τι δημιουργεί. Εάν χάσετε πάρα πολλή οστέινη μάζα, ενδέχεται να διατρέχετε κίνδυνο για κατάγματα. Μπορείτε να μειώσετε την απώλεια οστικής μάζας κάνοντας δταστηριότητες με άσκηση και αυξάνοντας την πρόσληψη ασβεστίου. Εάν έχετε οστεοπόρωση, μπορείτε επίσης να μάθετε τρόπους για την αύξηση της καθημερινής σας ασφάλειας.

εχετε διαγνωστεί με υποθυρεοειδισμο;
Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ανεπαρκής παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών.
Αυτές οι ορμόνες είναι σημαντικές για την ανάπτυξη του σώματος και το μεταβολισμό. Πολλές διαδικασίες σώματος επιβραδύνουν, προκαλώντας ψυχική και σωματική υποτονικότητα.
Μπορεί να εμφανιστούν διάφορα συμπτώματα που ποικίλλουν από ήπια έως πιο σοβαρά. Η πιο σοβαρή μορφή αυτής της ασθένειας ονομάζεται μυξοίδημα.
Σημεία υποθυρεοειδισμού:
Κόπωση ή υποτονικότητα
Δυσκολία συγκέντρωσης ή καθαρής σκέψης
Ξηρό δέρμα, τριχόπτωση
Κατάθλιψη
Απροσδόκητη αύξηση βάρους
Αισθημα κρύου ή έχετε κρύα χέρια ή / και πόδια.

Στο σπίτι:
Πάρτε το φάρμακό σας ακριβώς όπως σας έχει πεί ο γιατρός σας, την ίδια ώρα κάθε μέρα και περιμένετε τουλάχιστον 30 λεπτά πρίν απο τη λήψη τροφής.

Μετά τη λήψη του φαρμάκου:
Περιμένετε 1-2 ώρες πριν τρώτε ή πίνετε οτιδήποτε περιέχει σόγια.
Περιμένετε 4 ώρες πριν λάβετε συμπληρώματα σιδήρου, τα αντιόξινα που περιέχουν υδροξείδιο ασβεστίου ή αργιλίου ή συμπληρώματα ασβεστίου (κανονικές ποσότητες αγελαδινού γάλακτος είναι πιθανόν εντάξει).
Μην σταματήσετε τη θεραπεία μόνοι σας. Εάν το κάνετε, τα συμπτώματά σας θα επιστρέψουν.
Τρώτε μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, χαμηλών θερμίδων για να απαλλαγείτε από τη δυσκοιλιότητα και να διατηρείσετε ένα υγιές σωματικό βάρος.
Κανετε τακτική σωματική άσκηση. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με ένα πρόγραμμα άσκησης που είναι κατάλληλο για εσάς.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΣΑΣ.
Τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών θα πρέπει να παρακολουθούνται για το υπόλοιπο της ζωής σας. Κατά τις συνήθεις επισκέψεις, ενημερώστε το γιατρό σας για τυχόν συμπτώματα όπως αυτά που αναφέρονται παρακάτω.

ΔΩΣΤΕ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ εάν συμβεί κάποιο από τα ακόλουθα:
Αίσθημα κόπωσης
Πρησμένα χέρια, πρόσωπο ή πόδια
Αίσθημα παλμών ή ακανόνιστος καρδιακός παλμός

Έχετε διαγνωστεί με υπερθυρεοειδισμό;
Αυτό σημαίνει ότι ο θυρεοειδής αδένας υπερλειτουργεί και παράγει αυξημένες ποσότητες Τ3 (Τριιωδοθυρονίνη) και Τ4 (θυροξίνη) ορμονών, ενω τα επίπεδα της TSH (θυρεοειδοτρόπος ορμόνη) είναι πολύ χαμηλά.

Σημεία υπερθυρεοειδισμού:
Ταραχή, νευρικότητα, τρέμουλο
Ευσυγκινησία
Αυξημένη όρεξη με απώλεια βάρους
Μειωμένη αντοχή στη ζέστη
Αίσθημα παλμών ή ακανόνιστος καρδιακός παλμός
Εύκολη κόπωση, μυική αδυναμία
Βρογχοκήλη (διόγκωση του θυρεοειδούς αδένα)
Εξώφθαλμος (Τα μάτια προεξέχουν)

Στο σπίτι:
Πάρτε το φάρμακό σας ακριβώς όπως σας έχει πεί ο γιατρός σας την ίδια ώρα κάθε μέρα.
Κρατήστε τα χάπια σας σε ένα δοχείο που φέρει ετικέτα με τις ημέρες της εβδομάδας. Αυτό θα σας βοηθήσει να θυμηθείτε αν έχετε πάρει το φάρμακό σας κάθε μέρα.
Μην σταματήσετε τη θεραπεία μόνοι σας. Εάν το κάνετε, τα συμπτώματά σας θα επιστρέψουν.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΣΑΣ.
Τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών θα πρέπει να παρακολουθούνται για το υπόλοιπο της ζωής σας. Κατά τις συνήθεις επισκέψεις, ενημερώστε το γιατρό σας για τυχόν συμπτώματα όπως αυτά που αναφέρονται παρακάτω.

ΔΩΣΤΕ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ εάν συμβεί κάποιο από τα ακόλουθα:
Αίσθημα κόπωσης
Αίσθημα παλμών ή ακανόνιστος καρδιακός παλμός

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ:

Τα κύτταρα του σώματος χρειάζονται γλυκόζη (ζάχαρη) για καύσιμα. Η ινσουλίνη είναι η ορμόνη στο σώμα που επιτρέπει τη μετακίνηση της γλυκόζης από το αίμα στα κύτταρα. Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι ένα χρόνιο νόσημα, όπου το σώμα δεν είναι σε θέση να παράγει αρκετή ινσουλίνη ή αντιστέκεται στη δράση αυτής (αυτό καλείται αντίσταση στην ινσουλίνη). Επειδή η γλυκόζη στο αίμα δεν μπορεί να εισέλθει στα κύτταρα, συσσωρεύεται στο αίμα προκαλώντας υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα (υπεργλυκαιμία).

Εάν δεν υπάρχει αρκετή ινσουλίνη ή εάν το σώμα σταματήσει να ανταποκρίνεται στην ινσουλίνη, η ζάχαρη συσσωρεύεται στο αίμα. Αυτό συμβαίνει σε άτομα που πάσχουν απο σακχαρώδη διαβήτη.

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι σακχαρώδους διαβήτη.
Οι συνηθέστεροι τύποι σακχαρώδους διαβήτη είναι οι ακόλουθοι:
Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1, νόσημα κατα το οποίο ο οργανισμός παράγει λίγη ή καθόλου ινσουλίνη.
Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, νόσημα κατα το οποίο το πάγκρεας δέν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή τα κύτταρα αντιστέκονται στη δράση της ινσουλίνης ή και τα δύο.
Ο σακχαρώδης διαβήτης κυήσεως.

Τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σας είναι αποτέλεσμα της ισορροπίας μεταξύ διαφόρων παραγόντων. Σε αυτούς περιλαμβάνονται το είδος της τροφής, η ποσότητα της τροφής, η σωματική άσκηση και το στρές.
Η λήψη της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής, σε συνδυασμό με την ισορροπημένη διατροφή και τη σωματική άσκηση, συμβάλουν αποφασιστικά στην αντιμετώπιση της νόσου.
Οι λοιμώξεις μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ακόμη και αν παίρνετε σωστά τα φάρμακα σας.
Σε τέτοιες περιπτώσεις, συνίσταται η επικοινωνία με τον ενδοκρινολόγο σας, για την αναπροσαρογή της αγωγής σας.
Η απώλεια γευμάτων, η μη κατανάλωση ικανοποιητικής ποσότητας τροφής ή η λήψη υπερβολικής δόσης αντιδιαβητικού φαρμάκου, μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Αν δέν είστε προσεκτικοί στη ρύθμιση του σακχαρώδους διαβήτη σας, μπορεί να εμφανιστούν παθολογικές καταστάσεις οπως: καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο, νεφρική ανεπάρκεια, τύφλωση, νευροπάθεια (απώλεια αίσθησης στα πόδια). Με την κατάλληλη θεραπεία, μπορείτε να αποτρέψετε ή να καθυστερήσετε τις επιπλοκές του διαβήτη. Τα κανονικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι μεταξύ 90-130 πριν το γεύμα και όχι περισσότερο από 180 δύο ώρες μετά το γεύμα.

Στο σπίτι:
1) Ακολουθήστε τις φαρμακευτικές και διατροφικές οδηγίες του ενδοκρινολόγου σας.
2) Παρακολουθήστε τις τιμές του σακχάρου του αίματος σύμφωνα με τις οδηγίες του ενδοκρινολόγου σας. Διατηρήστε ένα αρχείο καταγραφής των αποτελεσμάτων σας. Αυτό θα βοηθήσει τον ιατρό σας να προσαρμόσει τα φάρμακά σας για να διατηρήσει το σάκχαρό σας υπό έλεγχο.
3) Προσπαθήστε να επιτύχετε το ιδανικό σωματικό βάρος. Η σωστή διατροφή και η άσκηση μπορούν να μειώσουν ή να εξαλείψουν την ανάγκη λήψης φαρμάκων για διαβήτη.
4) Διακόψτε το κάπνισμα. Το κάπνισμα επιβαρύνει το ήδη καταπονημένο απο το διαβήτη κυκλοφορικό σας σύστημα. Ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής σε έναν διαβητικό είναι 15 φορές πιο πιθανό εάν καπνίζετε.
5) Δώστε προσοχή στην καλή φροντίδα των ποδιών σας. Εάν έχετε χάσει την αίσθηση στα πόδια σας, μπορεί να μην παρατηρήσετε τραυματισμό ή λοίμωξη. Ελέγξτε τα πόδια σας και μεταξύ των ποδιών σας τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.
6) Φορέστε βραχιόλι Medic-Alert ή έχετε πάντα μια κάρτα στο πορτοφόλι σας εξηγώντας ότι είστε διαβητικός. Σε έκτακτη περίπτωση και άν δέν ειστε σε θέση να δώσετε αυτές τις πληροφορίες, θα βοηθήσει το ιατρικό προσωπικό να σας φροντίσει σωστά.
7) Να έχετε πάντα μαζί σας ένα συσκευασμένο χυμό, σε περίπτωση που εμφανίσετε συμπτώματα χαμηλής γλυκόζης στο αίμα.
Ελέγξτε το σάκχαρό σας 15 λεπτά μετά τη λήψη του χυμού. Εαν εξακολουθεί να είναι χαμηλό, επαναλάβετε τη λήψη επιπλέον χυμού. Εάν εξακολουθεί να είναι χαμηλή, μεταβείτε σε αίθουσα έκτακτης ανάγκης.
8) Εάν δεν μπορείτε να φάτε λόγω ασθένειας, απώλειας όρεξης ή έμετου, ΠΡΕΠΕΙ να επικοινωνήσετε άμεσα με τον ενδοκρινολόγο σας για οδηγίες προσαρμογής της φαρμακευτικής σας αγωγής.

ΔΩΣΤΕ ΠΡΟΣΟΧΗ εάν συμβεί κάποιο από τα ακόλουθα:
- ΥΨΗΛΟ ΣΑΚΧΑΡΟ ΑΙΜΑΤΟΣ: συχνή ούρηση, ζάλη, υπνηλία, δίψα, κεφαλαλγία, ναυτία ή έμετο, κοιλιακό άλγος, αλλαγές στην όραση, ταχεία αναπνοή, σύγχυση ή απώλεια συνείδησης
- ΧΑΜΗΛΟ ΣΑΚΧΑΡΟ ΑΙΜΑΤΟΣ: κόπωση, κεφαλαλγία, κούνημα, υπερβολική εφίδρωση, πείνα, αίσθημα άγχους ή ανήσυχος, αλλαγές στην όραση, υπνηλία, αδυναμία, σύγχυση ή απώλεια συνείδησης


ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ:
Ενδοκρινολόγος, Σοφία Γραμματικού, Χαϊδαρι Η διατροφή είναι ένα απο τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο του σακχαρώδους διαβήτη. Η κατανάλωση καλά ισορροπημένων γευμάτων θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τις μεγάλες διακυμάνσεις του σακχάρου στο αίμα.

Κλείστε το ραντεβού σας

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας και την ημερμηνία που επιθυμείτε για το ραντεβού σας